Ako si vybrať kamenný obklad

Ako si vybrať kamenný obklad?

Prírodný kamenný obklad má v modernej architektúre nezastupiteľné miesto a s jeho použitím pri dolaďovaní interiéru alebo fasády domu dnes počíta nejeden architekt. Dôvod je prozaický. Okrem množstva nesporných výhod kamenné obklady ponúkajú nevtieravú eleganciu a stavbám dávajú punc originality i nevšednosti. Ak ste teda aj vy podľahli kúzlu obkladov z prírodného kameňa, poradíme vám ktoré kritériá môžete pri ich výbere zobrať do úvahy.

 

Ako sme to už naznačili, pri výbere kamenného obkladu môžete zohľadniť viacero kritérií alebo ak chcete parametrov. V princípe sa tak môžete riadiť samotným materiálom, jeho vzhľadom alebo farbou, hrúbkou obkladu a napokon aj konkrétnym použitím v interiéri alebo exteriéri domu.

Aj keď tieto parametre sú, ako si to už o chvíľu povieme, pri prírodných kamenných obkladoch vzhľadom na ich výnimočnosť podstatné, dôležitú úlohu môže pri rozhodovaní zohrať aj cena a ďalšie vlastnosti. Poďme si to teda celé rozmeniť na drobné a pozrime sa detailne na to, ako vybrať kamenný obklad.

Kamenný obklad z pohľadu materiálu

Imitácia obkladu ostane iba imitáciou, no prírodné kamenné obklady budú vždy symbolom výnimočnosti a zárukou kvality. Vyrábajú sa z rôznych prírodných kameňov, ktoré ponúkajú širokú škálu farieb z palety, ktorú namiešala sama príroda.

Čo je však z nášho pohľadu najdôležitejšie, kamenné obklady vďaka svojim vlastnostiam nepoznajú takmer žiadne limity. V konečnom dôsledku preto o použití elegantného mramoru, obľúbeného andezitu, vyhľadávaného travertínu i bridlice, ale aj gneisu, vápenca, pieskovca, či kvarcitu napokon budú s najväčšou pravdepodobnosťou rozhodovať iba vaše individuálne preferencie a osobný vkus.

Hľadáte kamenný obklad do interiéru alebo exteriéru?

Každý kamenný obklad má svoju špecifickú textúru a nenapodobiteľný vzhľad, no jedno majú predsa len niečo spoločné. Každý kamenný obklad sa vo všeobecnosti vyznačuje bezkonkurenčnou odolnosťou. Na rozdiel od rôznych imitácií kamenných obkladov sa tak bez ohľadu na to, či sú obklady umiestnené v exteriéri alebo v interiéri domu nemusíte obávať ich poškodenia v dôsledku nešetrného zaobchádzania alebo akýchkoľvek nepriaznivých vplyvov počasia.

Originálny kamenný obklad si jednoducho za každých okolností, aj na tých najexponovanejších miestach domu zachová svoju stálofarebnosť i dokonalý vzhľad. Nemusíme snáď ani zdôrazňovať, že o mnohých sadrových imitáciách sa to už so samozrejmosťou alebo s určitosťou povedať nedá.

V rámci interiéru vám však rozhodne nič nebráni prispôsobiť výber obkladu z prírodného kameňa špecifikám obytných miestností. Siahnuť tak môžete po kamenných obkladoch, ktorých parametre sú pre tieto miestnosti akoby stvorené. Hľadáte kamenný obklad do kúpeľne alebo chcete dodať ten správny šmrnc vašej kuchyni, či obývačke? Žiadny problém. Možností máte neúrekom. Pri výbere tak môžete prihliadať na ďalší dôležitý parameter, ktorý si v krátkosti rozoberieme v nasledujúcich riadkoch.

 

Rôzne podoby obkladu z prírodného kameňa

Vizuálna podoba prírodných kamenných obkladov môže mať viacero alternatív - farebných aj tvarových. Čo sa týka farebného prevedenia, kamenné obklady ponúkajú rôzne atraktívne varianty. Vybrať podľa tohto hľadiska si tak dokáže každý. Či už preferujete decentné čierno-sivé odtiene alebo dávate prednosť skôr luxusne pôsobiacim hnedo-žltým, či zlato-medeným kombináciám obkladov, pri výbere sa skutočne krotiť nemusíte.

Dokonca ani vtedy nie, ak obľubujete fascinujúce zelené, červené alebo jemnejšie biele a smotanovo ladené farebné tóny. Pestrá škála prírodných farieb zároveň ponecháva veľký priestor pre vytvorenie požadovaného kontrastu alebo naopak, pre zladenie interiéru s ostatnými prvkami. Samozrejme to isté platí aj pre fasádne obklady na dom alebo komerčné stavby.

Kamenné obklady z prírodného kameňa vás však rozhodne nesklamú ani z pohľadu tvarových možností. K dispozícii máte štiepaný kameň s nepravidelnými tvarmi, formátované obkladové panely a pásiky alebo veľkoformátový kamenný obklad. Každý z nich má svoje vlastné výhody a špecifiká. Pozrime sa teda aj na to, akým spôsobom môže formát kamenného obkladu ovplyvniť vaše rozhodovanie.

Rôzne tvary obkladu z prírodného kameňa vám nemusia zamotať hlavu

Výber podľa tvaru, resp. formátu obkladu, nemusí byť komplikovaný. Štiepaný kameň má ako jediný nepravidelné tvary a je vhodný na obloženie fasád vidieckych domov, chát, altánkov alebo ako obklad plotov, krbov, či studní. Nepravidelné štiepané obklady sa najčastejšie získavajú z gneisu, vápenca, kvarcitu, pieskovca alebo andezitu.

Pre svoj prírodný štiepaný povrch a nekomplikovanú montáž sa veľkej obľube tešia formátované kamenné obklady v podobe obkladových panelov alebo rezaných pásikov. Tie sú zasa tradične získavané z mramoru, andezitu, travertínu, bridlice, gneisu alebo kvarcitu. Obkladové panely známe aj ako remienkové panely pozostávajú zo 4 alebo až 6 kusov, ktoré sú spravidla zlepené do rozmerov 60 x 15 cm alebo 35 x 18 cm. Rezané pásiky môžu mať výšku od 5 do 15 cm a dĺžku od 20 do 60 cm.

Veľkoformátové obklady disponujú rozmermi od 30,5 x 61 cm, 61 x 61 cm a 60 cm x 120 cm, ktoré ich predurčujú na fasády domov alebo na obkladanie reprezentatívnych budov úspešných firiem. V interiéri sa veľkoformátový kamenný obklad uplatní v kúpeľni, obývačke, spálni, alebo ako obklad kuchynskej linky.

 

 

Hrúbka kamenného obkladu vám tiež veľa napovie

Hrúbka obkladu nadobúda na význame najmä vtedy, keď nechcete zaťažiť vyššou hmotnosťou konštrukciu interiérovej steny alebo sa bojíte, že fasáda budovy neunesie záťaž, ktorú môže predstavovať masívny kamenný obklad s hmotnosťou nad 50 kg na m2. Buďte však bez obáv. Vždy sa nájde optimálne riešenie.

Ak z nejakých dôvodov nemôže byť použitý kamenný obklad s vyššou hmotnosťou, stále ostáva možnosť nainštalovania tenkého obkladu z prírodného kameňa alebo kamennej dyhy.  Kamenná dýha flexi z bridlice v rôznych farebných prevedeniach má široké použitie a výborne poslúži, či už ako klasický obklad na stenu v interiéroch i exteriéroch alebo aj v nábytkárskom priemysle.

Hmotnosť 3 mm obkladu z dyhy predstavuje len cca 2 kg na m2.  Pri tenkom obklade do hrúbky 1,2 cm treba počítať s hmotnosťou 25 kg na m2 a pri štandarde s hrúbkou do 3,5 cm hmotnosť kamenného obkladu dosahuje 50 kg/m2.

Cena je viac ako prijateľná   

Napokon sme sa prepracovali k cene, ktorá môže byť pre niekoho smerodajná, no pre niekoho iného menej rozhodujúca alebo až nepodstatná. Dobrou správou však je, že v súčasnosti je kamenný obklad cenovo oveľa dostupnejší v porovnaní s predošlými rokmi. Na svoje si tak príde každý kto túži práve po tomto type obkladu.

Štiepaný drobný obklad z andezitu vhodný na obkladanie menších plôch alebo krbov môžete dostať pritom už od 7 € za m2. Cena kamenných obkladov potom primerane s kvalitou i atraktivitou stúpa a začína od zhruba 11 €. Za exkluzívny kamenný obklad do interiéru a exteriéru si pochopiteľne treba pripraviť ešte o niečo viac finančných prostriedkov. Cena sa v týchto prípadoch pohybuje od 48 € až po takmer 58 € za m2.

Prírodný kamenný obklad je vždy perfektná voľba

Nech už sa teda pri výbere spoľahnete na estetické cítenie, vkus skúseného architekta alebo dáte na svoju intuíciu a rozhodnete sa pre ktorúkoľvek alternatívu prírodného kamenného obkladu iba podľa vlastných pocitov, bude to jednoducho vždy zásah do čierneho.

Prírodný kamenný obklad nemôžete nič pokaziť. Práve naopak. Osobitné kúzlo prírodných kamenných obkladov vyčaruje interiér s nenapodobniteľným vzhľadom i atmosférou. No a o nič horšie na tom nebudete ani vtedy, ak sa rozhodnete použiť obklady z prírodného kameňa na fasádu domu. Buďte si istí, že vďaka obkladovému kameňu doprajete svojmu domu atraktívnu a unikátnu podobu, ktorá v žiadnom prípade nepodlieha krátkodobým módnym trendom.