Obklad na dom z prírodného kameňa je trend, ktorý pretrváva + príklady

 

Kamenné obklady na dom ani s príchodom nových materiálov nestratili nič na svojej atraktivite a rovnako nič nenasvedčuje tomu, že by malo v blízkej, či vzdialenej budúcnosti dôjsť k nejakej prevratnej zmene. Obklad na dom z prírodného kameňa patrí jednoducho k nestarnúcim „bestsellerom“, ktoré nepodliehajú módnym výstrelkom.

travertin classic 4x rezany obklad

Dôvody pre ktoré sa kamenné obklady na dom tešia všeobecnej obľube v modernej architektúre sú viac-menej dobre známe. Obklad z prírodného kameňa bez ohľadu na to, či je použitý na väčšej ploche fasády alebo sa iba spolupodieľa na dekorovaní dominantných architektonických prvkov stavby, je vždy zárukou atraktívneho vzhľadu, ktorému sa dá iba ťažko odolávať. Samozrejme, už aj originálny dizajn fasády by bol sám o sebe silným argumentom pri rozhodovaní sa pre kamenný obklad na dom. Kamenné obklady však idú ešte o niečo ďalej a nepripustia vôbec žiadne špekulácie o svojich výhodách.

Odolávajú rôznym nástrahám. Vrátane konkurencie

 

Ak teda odhliadneme od unikátneho a nadčasového vzhľadu fasády, v prospech prírodných obkladov vypovedá tiež ich mimoriadne vysoká odolnosť. Obklad na dom z prírodného kameňa zvládne akékoľvek nástrahy počasia a poradí si s nešetrným zaobchádzaním. Konkurovať kamenným obkladom tak v princípe majú problém nielen modernejšie materiály, ale tiež tradičné fasády z dreva.

Tie síce dokážu vkusne zvýrazniť architektúru stavby, ale ak vám nevyhovuje sivá patina, ktorú neošetrené drevo časom nadobudne, tak sa pravidelným a pomerne častým náterom dreva nevyhnete. V konečnom dôsledku však ani opakované ochranné nátery nedokážu drevenej fasáde zabezpečiť porovnateľnú životnosť s obkladmi z prírodného kameňa. No a čo sa týka odolnosti alebo životnosti niektorých imitácií, tak o tých sa snáď baviť ani nemusíme.

Spomedzi ďalších benefitov obkladov na dom z prírodného kameňa však bude vhodné spomenúť nízku nasiakavosť, tvarovú alebo farebnú stálosť i minimálnu údržbu, ktorá je jednoduchá a nekomplikovaná. Ak si to celé zhrnieme,  je iba prirodzené, že kamenné obklady na dom si udržiavajú svoje popredné pozície na trhu.

O nude nemôže byť ani reč

Gneis K3

Originalita, ktorá sa v modernej architektúre kladie na prvé miesto, nemusí vždy šokovať alebo predstavovať stále nové prvky. Skôr ide o to, aby aj známe veci v rámci nej dostali nový rozmer, alebo ak chcete zmysluplný kontext. V plnej miere to platí aj pre obklady na dom z kameňa. Nudy, alebo akéhosi stereotypu, sa pritom obávať nemusíte. Fasádny obklad na dom vďaka odlišnej farebnosti, štruktúre, žilkovaniu a rôznym kryštálikom ponúka rozmanité podoby fasády. Farebná paleta kamenných obkladov je skutočne pestrá.

Čo však poteší je fakt, že medzi kamennými obkladmi nenájdete krikľavé farebné odtiene, ktoré by vás vyslovene nebavili. Dlhodobým trendom sú neutrálnejšie odtiene, ktoré ponúka sama príroda. Neznamená to však, že obložená plocha skĺzne do nejakého fádneho celku a priemernosti. Ak totiž preferujete farebnejšie alternatívy, možností máte stále viac ako dosť. Aj to je teda jeden z dôvodov, prečo sú prírodné kamenné obklady pri dolaďovaní fasád obytných alebo komerčných budov stále v centre pozornosti architektov.

Za úspechom stojí nielen originálnosť

Gneis K8 mond

Za úspechom kamenných obkladov na dom však treba vidieť aj ich univerzálnosť a flexibilitu. Nejeden vonkajší obklad na dom z prírodného kameňa použijete bez akýchkoľvek ústupkov zo svojich nárokov v ktorejkoľvek miestnosti interiéru. Vďaka flexibilite prírodnej kamennej dyhy z bridlice si zasa bez väčšej námahy poradíte s viacerými prekážkami. Klasické obloženie stien alebo stropov sa s ňou dá zvládnuť ľavou zadnou, no v prípade potreby nebude výraznejším problémom ani obloženie oblúkov, či iných architektonických polkruhových prvkov.

V niektorých prípadoch by mohla často zohrávať dôležitú úlohu vyššia hmotnosť kamenného obkladu. Pri nízkej hmotnosti kamenného obkladu vyrobeného z bridlice však už nie sú obavy o nosnosť steny vôbec na mieste. Kamenná dyha pre fasádu budovy predstavuje iba minimálnu záťaž, takže ak ste možno doteraz váhali s použitím kamenného obkladu práve kvôli vysokej hmotnosti, môžete si tento argument vyškrtnúť zo zoznamu. 

Zaujímavé realizácie kamenných obkladov

  1. Travertín - kamenný obklad

 

Tak ako v bežnom živote, aj v architektúre platí, že menej je niekedy viac. Takýto prístup k použitiu kamenných obkladov je zárukou toho, že konečný výsledok bude stáť za to. Stavba na seba zbytočne nestrháva pozornosť a zároveň nepôsobí ukričaným dojmom. Na fotografii môžete vidieť práve takúto nevtieravú realizáciu obloženia fasády rodinného domu.  Použitý bol kamenný obklad z travertínu split face s príťažlivým smotanovo-béžovým odtieňom, ktorý sa výborne kombinuje s inými farebnými odtieňmi na fasáde. Výška pohľadovej strany obkladu je 8 cm, dĺžka je rôzna a pohybuje sa od 10 až po 50 cm. Tento obklad na dom môžete použiť na obloženie soklov, múrikov alebo na zútulnenie interiéru. 

  1. Mramor - kamenný obklad

 

Podobnú realizáciu môžete vidieť aj v tomto prípade. Použitie decentných šedo až čiernych odtieňov na rodinnom dome pôsobí luxusným dojmom a nevedie tak so svojím okolím akýsi konfrontačný dialóg. Aj bez toho však vyzerá zaujímavo a nevšedne. Na obloženie celej fasády tentoraz majitelia siahli po obklade z prekrásneho mramoru. Kamenný obklad na dom z mramoru robia zaujímavým nielen atraktívne odtiene, ale aj ligotavý povrch. K dispozícii je vo forme rezaných pásikov 30 cm x 7,5 cm alebo obkladových panelov 60 cm x 15 cm. Vynímať sa môže nielen na fasáde domu, ale aj v interiéri.

  1. Kremenec - kamenný obklad 30x10 cm hr. 1 cm

 

No a keďže dobrých príkladov nie je nikdy dosť, napokon vám ponúkneme pohľad na možné využitie prírodného obkladu z kremenca. Antracitovo-zelené odtiene rezaného obkladu prechádzajúce miestami do zlatistých odtieňov umožňujú jednoduché, ale elegantné zvýraznenie fasády rodinného domu. Výnimočnosť obkladu podčiarkne mierny kovový lesk. Obklad na dom z kremenca v podobe pásikov s 10 cm výškou a  30 cm dĺžkou môžete pokojne využiť tiež na obloženie komínov, soklov, múrikov alebo krbov.

TIP na záver: Zaujíma vás téma realizácie fasád? Prezrite si tiež našu galériu, v ktorej nájdete viacero zaujímavých architektonických riešení i ďalších ukážok využitia prírodných kamenných obkladov ako v exteriéri, tak aj v interiéri budov.