Ktorá dlažba na terasu je pre vás najlepšia

Ktorá dlažba na terasu je pre vás najlepšia?

 

Vonkajšia terasa sa stáva čoraz častejšie centrom diania v domácnosti. Platí to najmä počas letných mesiacov, kedy si na terase užívame vzácne chvíle s priateľmi alebo s našimi najbližšími. Terasa je tak neraz svedkom viac, či menej vážnych rozhovorov, kulinárskych zážitkov pri grilovaní alebo sladkého leňošenia na pohodlnej pohovke. Preto okrem praktického exteriérového nábytku a ostatných doplnkov nemôže ostať bez povšimnutia ani vhodná dlažba na terasu.

Vonkajšia dlažba musí nielen zaujať

classic fp

Ideálna vonkajšia dlažba by mala spĺňať niekoľko základných požiadaviek. Okrem toho, že podčiarkne celkový vzhľad budovy, musí prirodzene spájať exteriér záhrady s interiérom domu a očakáva sa od nej tiež protišmykový povrch,  minimálna údržba, či vysoká životnosť. Pri jej výbere môžete samozrejme popustiť uzdu fantázii, no okrem aktuálnych trendov v podobe rôznych drevených alebo kompozitných materiálov netreba zabudnúť na rokmi overené dlažby z prírodného kameňa. Platí to o to viac, ak pri zvolení si dlažby na terasu z prírodného kameňa automaticky odpadá hľadanie odpovedí na niektoré ďalšie dôležité otázky.

Kamenná dlažba na terasu je odpoveďou na všetky požiadavky

Pri dlažbách z prírodného kameňa vôbec nemusíte brať do úvahy nepriaznivé klimatické podmienky a riešiť nemusíte ani to, či bude vaša terasa odkrytá alebo prikrytá. Neublíži jej dážď, v zime sneh a bude jej úplne jedno, či bude v tieni alebo pod celodennou paľbou slnečných lúčov.

Dlažba na terasu z prírodného kameňa tak okrem iného vyvracia mýty o kamenných rozhorúčených terasách na ktoré sa budete báť položiť bosé nohy. Ako si už o chvíľu povieme, dlažba na terasu z kameňa je výbornou voľbou aj v tých prípadoch, keď na terasu priamo nadväzuje bazén. Pravidelný kontakt s vodou dlažbe neublíži a jej povrch môže byť pre vaše nohy príjemný i bezpečný.

Dlažba na terasu z travertínu boduje naplno

Travertin dlažba Gold FP 3 cm

 

Dlažby na terasu z prírodného kameňa bez výnimky zaujmú atraktívnym dizajnom, farebnou stálosťou, minimálnou údržbou i vysokou odolnosťou a teda v konečnom dôsledku dlhou životnosťou. Spomedzi nich však predsa len začneme travertínom, ktorý chceme vyzdvihnúť nielen pre originálny vzhľad. Ten je totiž iba jednou stranou mince. Tou druhou sú jeho vynikajúce vlastnosti, ktoré z neho robia ideálnu dlažbu na terasu. Jeho pridanou hodnotou je mierna pórovitosť, vďaka ktorej ani pri mokrom povrchu nehrozí pošmyknutie.

Za zmienku však stoja tiež akumulačné vlastnosti. Travertín tak môžete bez obáv použiť nielen na terasu, ale aj ako elegantnú dlažbu okolo bazéna. Takáto vonkajšia dlažba vám umožní chôdzu naboso bez toho, aby ste po nej chodili ako po žeravých uhlíkoch. Samozrejme to platí aj vtedy, keď bude počas celého dňa vystavená priamym slnečným lúčom.

Na výber máte mnoho farebných prevedení. Terasu, okolie bazéna, altánok alebo aj chodník tak môžete dokonale zladiť vďaka neutrálnym zemitým, svetlosivým, žlto-hnedým alebo ružovo-bordovým farebným odtieňom. Dlažba na terasu z travertínu sa samozrejme vyznačuje spomínanou farebnou stálosťou a vyžaduje minimálnu starostlivosť. Tá spočíva v naimpregnovaní dlažby po jej osadení a na niekoľko rokov máte o ňu postarané.

Travertínové dlažby na terasu výborne reprezentuje krásny francúzsky vzor z historických európskych palácov, tiež známy ako Versaillský vzor. Francúzsky vzor je vyskladaný zo štyroch rôznych veľkostí. Táto prírodná dlažba v príjemnej svetlobéžovej farbe zapadne do každého prostredia a rozhodne neomrzí ani po rokoch. Dlažba má matný povrch a omieľané hrany. Použiť ju môžete na akúkoľvek plochu. Pekne ukáže na terase i pri bazéne, no nič nepokazí položená na parkovisku, chodníku alebo na príjazdovej cestičke k domu.

Prírodná dlažba na terasu z andezitu vyčaruje rustikálnu atmosféru

F3

Útulnú vidiecku atmosféru dokážu navodiť rôzne drobnosti a doplnky na terase, ale rozhodujúcu úlohu zohrá terasová dlažba z prírodného kameňa. Bez prírodných farieb a materiálu by to jednoducho nebolo nikdy ono. Ak vám teda vyhovuje takýto štýl, môžete pokojne siahnuť po andezite, ktorý patrí k jedným z najobľúbenejších prírodných kameňov na slovenskom trhu vôbec. Kvalita materiálu, prirodzený vzhľad a jeho vysoká životnosť patria k skutočne silným tromfom, ktoré z neho robia atraktívny obklad i dlažbu so širokým využitím.

Ak je váš dom alebo záhrada ladená do vidieckeho štýlu, tak nič lepšie ako terasové dlažby z andezitu nenájdete. Prepojenie interiéru domu s exteriérom záhrady prostredníctvom tejto prírodnej dlažby bude vždy dokonalé. Terasou to však celé nekončí. Prírodná dlažba z andezitu upúta na chodníku, príjazdovej ceste parkovisku alebo aj v altánku. Andezit môžete však efektne použiť v záhrade aj ako nášľapné kamene.

Prírodná dlažba z andezitu identifikujete pomerne ľahko. Získava sa štiepaním z veľkých kusov kameňa, a preto sa vyznačuje nepravidelnými tvarmi. Priemer dlažby preto môže dosahovať od 10 do 40 cm. Pri tomto kameni sa samozrejme tak, ako napokon aj pri iných kamenných dlažbách, môžete spoľahnúť na vysokú odolnosť, životnosť, minimálnu údržbu a farebnú stálosť.

K dispozícii máte niekoľko farebných prevedení. Spomenúť môžeme zemité šedé, dúhové alebo hrdzavo-hnedé odtiene. Výborným príkladom je  kamenná dlažba ANDEZIT A2 ZS, ktorá okrem všetkých spomenutých výhod ponúka široké možnosti pri výbere jej hrúbky. Vybrať si tak môžete od hrúbky 1 – 3 cm až po 10 - 15 cm.

Podobné služby vám preukáže dlažba na terasu z vápenca

b4 dlazba

Pri kamenných terasových dlažbách s nepravidelným tvarom ešte chvíľu ostaneme. Dôvod je jednoduchý. Ak chcete dosiahnuť rustikálnu atmosféru alebo si chcete doma dopriať terasu na akej ste vysedávali počas dovolenky v Chorvátsku, tak podobne ako andezit vám poslúži aj dlažba z vápenca. Samozrejme, aj v tomto prípade bude mať vzhľad terasy charakteristický rukopis vidieckeho štýlu a prepojenie exteriéru s interiérom bude harmonické.

Dlažba na terasu z gneisu zaujme pestrou paletou farieb. Vašej terase tak môžete dopriať zlato-sivé, tmavozelené, sivo-biele alebo naopak skoro až čierne farebné odtiene. Poteší však napríklad aj kamenná dlažba Gneis K5, ktorá vďaka svojej textúre a hnedým odtieňom v mnohom pripomína drevo. Použiť sa tak dá ako dlažba na terasu, na chodníky, či do altánku, ale mimoriadne príjemne pôsobí aj na fasádach domov alebo v interiéri.

Toto stále nie sú všetky možnosti

Vašej terase môžu dať finálnu podobu aj iné terasové dlažby z prírodného kameňa. Povestnou čerešničkou na torte môže byť dlažba z mramoru, pieskovca, vápenca alebo zo žuly. Nech už sa však rozhodnete pre akýkoľvek materiál, bude vhodné, keď budete okrem estetického hľadiska prihliadať na všetky dôležité parametre, ktoré sme niekoľkokrát spomenuli v našom článku. Jedným si však môžete byť úplne istí. S kamennou dlažbou rozhodne neurobíte krok vedľa a terasa sa stane skutočnou oázou relaxu vo vašej domácnosti!